Stop Plastic Afval

 Stop Plastic Afval

Weet jij eigenlijk wel hoeveel plastic afval jij per jaar achterlaat?

En heb je je wel eens afgevraagd wat er mee gebeurt?

Biologisch afbreekbaar plastic is een trend van deze tijd, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?

 

Ik voel me trots. 

Begin mei is er een verpakkingscongres in Duitsland (toch wel de basis van duurzame trends in Europa) en ik ben uitgenodigd om te komen spreken voor een groep van 100 marketeers en R&D-mensen van verschillende bedrijven om ons concept Tree-in-a-bottle uit te komen leggen. 

 

Voor degenen die dit concept niet kennen; wij hebben een shampoo fles ontwikkeld van plantaardig kunststof (PLA) die onder bepaalde omstandigheden vergaat. In de bodem zitten boomzaden verwerkt die tijdens het composteringsproces vrijkomen en uiteindelijk tot een boom zullen uitgroeien. Dan denk je, toch wel goed bezig die Masselink. Maar zoals met alles krijg je òf complimenten òf een bak kritiek over je heen.

 

Tree-in-a-bottle fles 

 

Waar gaat de discussie over?

Kort gezegd is plantaardig plastic lastig te herkennen door de afvalwerkingsindustrie en daardoor lastig te verwerken en dus zijn zij een ‘Stop Plantaardig Plastic’-campagne begonnen. Het zou het plastic gemaakt van aardolie “vervuilen”. En als het in de zee komt is het gevaarlijk voor de vissen. Ja echt waar, het lijkt de omgekeerde wereld. De slager die zegt dat groenten ongezond zijn. Of Shell die gaat zeggen dat zonne-energie slecht voor het milieu is. Dit soort redenaties. Als de afvalscheiding zo lastig is, waarom verwerken ze plantaardig plastic dan niet apart, denk je dan. Dat is lastig omdat plantaardig plastic maar een heel klein percentage van de totale plastic stroom omvat en dus rendeert het niet. En dus omdat het lastig en duur is, is het beter om plastic van aardolie te gebruiken. Begrijp je dus een beetje waar ik af en toe gek van word?

 

Even terug naar plastic van aardolie. Langzamerhand is alles verpakt in plastic. Het lijkt wel een zegen. Maar ondertussen is het een vloek omdat slechts 10% van alle plastic her-verwerkt wordt. De rest (90% van al het plastic) wordt verbrand of komt in het milieu terecht. En ik denk dat iedereen wel weet dat uiteindelijk al ons afval in de oceanen belandt. De schatting van de VN is dat de oceanen in 2040 meer plastic bevatten dan levende organismen. En dan zijn er dus nog steeds mensen die nu met droge ogen durven te beweren dat organisch plastic slecht voor het milieu is! Ongelooflijk.

 

Toen ik vorige week een programma zag waarin een mevrouw dit beweerde werd ik echt boos. Wij gebruiken aardolie overal voor; energie, transport, verpakking, cosmetica en zelfs voeding. Willen we de aarde (en onszelf) weer gezond krijgen, moet dit moet stoppen. 

 

Daarom hebben we er bij O’right voor gekozen om zoveel mogelijk plantaardige- en duurzame materialen & grondstoffen te gebruiken. En mochten we dan toch van gewoon plastic afhankelijk zijn, dan gebruiken we 100% gerecycled plastic. 

 

Gewoon omdat het beter is en omdat het kan. Na deze week ben ik er meer van overtuigd op de goede weg te zijn.

 

STOP PLASTIC AFVAL!

Klik hier voor ons productaanbod milieuvriendelijke verpakkingen