Internet-economie

Internet-economie

Het verschil tussen Jack Ma, een van de rijkste mensen van de wereld, en Peter Janssen

Ken jij Jack Ma?  Nee? Geen probleem, ik had ook nooit van hem gehoord tot 1 week geleden. Jack Ma is een 43-jarige chinees die straatarm geboren is en nu de rijkste chinees is, waarvan verwacht wordt dat hij binnen een paar jaar de rijkste man ter wereld is.

 

Hoe is deze man zo rijk geworden? Heeft hij een grote sokken-weeffabriek die miljarden paar sokken maakt of is hij de producent van Huawei, de Chinese IPhone? Nee. Wat maakt hij dan?  NIETS. Hij maakt niets, verkoopt niets, bedenkt niets. Hij heeft maar een beperkt aantal mensen aan het werk. Hij is namelijk de bedenker van Alibaba. Alibaba is de Chinese variant van marktplaats met dat verschil dat Alibaba aan elke transactie tussen koper en verkoper verdient. Hij wordt dus rijk van een website die kopers en verkopers bij elkaar brengt.

 

Nu zie je dit fenomeen meer en meer toenemen. Een slimme ondernemer (vaak een wizzkid op een zolderkamer) wordt miljardair door gewoon een programmaatje te ontwikkelen dat slim gebruik maakt van de werkelijke economie, maar die niets aan waarde toevoegt maar alleen geld ontvangt voor een dienst of product dat al bestaat. Er zijn diverse vergelijkbare diensten te noemen, zoals Uber, Air BNB, Cheaptickets en Thuisbezorgd. Maar wie betaalt de prijs? Heel eenvoudig; jij en ik als consument varen er wel bij omdat de concurrentie toeneemt en de prijzen lager worden. Wie betaalt dan de rekening? Dat zijn vaak kleine ondernemers die torenhoge marges moeten afdragen en dit dan alleen maar kunnen terughalen door goedkopere ingrediënten, slechtere diensten of goedkoper loon te bieden. Uiteindelijk zijn wij daar als consument ook weer de dupe van, want wij krijgen voor dezelfde prijs uiteindelijk een slechter product.

 

Ik ben zelf vader van 2 dochters van 17 en 19 jaar. Ik zie ‘de verrijking van enkelen ten kostte van velen’ ook bij hen terug. Jongeren hebben geen kans meer op een vaste baan, geen vast inkomen (inkomen 20 jarigen is als enige de afgelopen 10 jaar gedaald!) en kunnen geen huis kopen, gezin stichten en zelfstandig worden. Dit is een trieste ontwikkeling die we schijnbaar met zijn allen toch graag willen omdat we meer en meer kopen bij die super-triljardairs zoals Jack Ma of bestellen via Thuisbezorgd. Je hebt dus wel een keuze!

 

Nu zie ik altijd ook wel de kleine lichtpuntjes, zoals afgelopen week bij mijn leverancier van kratten. Onze producten presenteren we in houten kratten omdat het mooi staat. Deze laat ik altijd bij Peter Janssen van LJ Woodproducts maken. Waarom? Hij is niet goedkoper dan anderen. Hij is een fascinerende ondernemer/timmerman. Hij heeft de meest creatieve ideeën, maar bovenal een gouden hart. Hij zag de terugloop van vaklui en ook steeds meer jongeren die aan de kant kwamen te staan, een uitkering krijgen en daarna niets meer doen. Hij heeft in samenwerking met enkele gemeenten in Noord-Limburg nu een werkproject opgestart waarbij jongeren, mensen met een beperking en statushouders werkervaring opdoen in de houtbewerking. De productiviteit ligt niet hoog maar het werkplezier en nuttige van dit project is enorm. Vorige week heb ik bijgaande video gemaakt bij hem en je ziet gewoon de passie en trots van deze vakman.

 

 

Wordt hij ooit eens miljardair hiermee? NOOIT. Maar dat is zijn doel ook niet. Hij willen jongeren helpen weer een nuttige invulling van hun bestaan geven. Én mooie ambachtelijke producten maken. Ik heb dan ook vele malen meer respect voor deze man dan voor Jack Ma. Daarom bestel ik ook regelmatig graag kratten bij Peter Janssen omdat ik weet hoeveel passie en nut een krat van hem in zich heeft. Als we dit allemaal eens vaker zouden doen en niet altijd voor de meest goedkope optie willen gaan, zou dit voor de nieuwe generatie die niet handig is op internet, maar werkt in de horeca of in een ambacht, veel positiever uitwerken. Overweeg dit eens als je weer eens googled op internet naar de laagste prijs en probeer eens vaker de lokale ondernemer je klandizie te gunnen.

 

PS: Ik heb nog op Alibaba gekeken. Dezelfde kratjes die ik bij Peter koop, kan ik voor de helft van de prijs op Alibaba in China bestellen. Heb Peter hierover gesproken en hij is trots dat zijn mensen het verschil maken. Ik gun hem dit.